Met taal druk je jezelf uit, vertel je wie jij bent, hoe je je voelt en wat je belangrijk vindt. Kortom met taal communiceer je. Niet alleen wat je zegt maar ook je gezichtsuitdrukking en hoe je beweegt, is taal, namelijk lichaamstaal.
Een taal leren begint met begrijpen, eerst losse woorden, daarna korte zinnen die steeds langer en langer worden. Zo gaat het ook met taal gebruiken. Kinderen beginnen met (stukjes van) korte woorden: papa, mama, ba(l), ete(n). Vervolgens korte zinnen (bal hebben!), steeds langere zinnen (ik wil die bal). Tot ze uiteindelijk een heel verhaal vertellen: (Ik heb de hele dag met de buurjongen gespeeld. We zijn naar het kleine speeltuintje geweest. Toen kwamen we Tom tegen en die had walkie-talkies. En toen zei Tom: ‘doen jullie mee met mijn ninjaspel?’)
De logopedist behandelt allerlei onderdelen rondom communicatie, zoals:
Spraak of articulatie gaat over hoe je een woord of een zin uitspreekt. Spreek je alle letters (klanken) goed uit? Daarbij spelen de spieren in je mond en tong een grote rol (mondmotoriek). Het spreektempo heeft ook invloed op de verstaanbaarheid net zoals je gehoor. Als je niet hoort dat je iets (nog) niet goed zegt, kun je het ook niet verbeteren.
De logopedist doet onderzoek naar (mogelijke) oorzaken: duimen of een speen, afwijkend slikken of (tijdelijk) slecht horen. Vervolgens stelt ze een behandelplan op, aangepast aan de cliënt.
De logopedist behandelt verschillende onderdelen van articulatie, zoals:
Een stem is heel persoonlijk. Aan iemands stem kun je diegene herkennen. Met je stem druk je ook je gevoel uit.
De logopedist behandelt verschillende stemproblemen, zoals:
Je gebruikt je gehoor om de wereld om je heen waar te nemen. Dat doe je meer dan je denkt. Op de fiets hoor je of er een auto aankomt. In huis hoor je wie er op de trap loopt. Natuurlijk gebruik je ook je gehoor om een gesprek te voeren. Je luistert naar wat de ander zegt en reageert daar weer op. Als je iets niet goed hebt verstaan of niet goed hebt onthouden dan maakt dat het lastiger om goed te communiceren.
De logopedist behandelt verschillende gehoorproblemen, zoals:
Logopedisten behandelen problemen die met slikken te maken hebben. Hierbij wordt ook gekeken naar alle mondfuncties die je nodig hebt om goed te kunnen eten en drinken. Bij heel jonge kinderen kunnen er problemen zijn met zuigen, slikken en kauwen. Ook bij ouderen kunnen stoornissen in de mond ontstaan, bijvoorbeeld door een beroerte of dementie.
De logopedist behandelt verschillende eet-, drink- en slikproblemen, zoals: